Vonnissen vermelden mogelijkheid tot loonmachtiging

onderhoudsbijdrage

Vergeetachtige, koppige of anders onwillige alimentatieplichtigen krijgen sedert de Wet van 21 juli 2017 de wind van voren. Vanaf 1 september 2017 moeten de vonnissen die de onderhoudsbijdrage voor kinderen vastleggen, de mogelijkheid van loonmachtiging vermelden. Let op: het vonnis geldt niet als toestemming voor de loonmachtiging, maar het wijst enkel op de mogelijkheid daartoe, omdat gebleken is uit de praktijk dat vele schuldeisers van onderhoudsbijdragen die mogelijkheid niet kennen of over het hoofd zien. Tegelijkertijd hoopt de wetgever de schuldenaren van onderhoudsbijdragen twee maal zullen nadenken alvorens te beslissen om niet te betalen.

Concreet: wanneer een schuldenaar van onderhoudsbijdragen voor de kinderen het vonnis niet vrijwillig uitvoert, kan de schuldeiser van die onderhoudsbijdragen vragen aan de familierechter om:

  • de inkomsten van de schuldenaar, of,
  • iedere andere hem door een derde verschuldigde geldsom

rechtstreeks te ontvangen. Deze machtiging houdt dus in dat de schuldeiser de verschuldigde onderhoudsbijdragen rechtstreeks bij de werkgever of bij schuldenaars van zijn schuldenaar kan doen inhouden.

Voor meer informatie, kom gerust vrijblijvend langs bij PC Advocaten.

Deel dit op