Hervorming registratierechten bij aankoop woning

huissleutels

Het klein beschrijf en het groot beschrijf bij de aankoop van een woning, is niet meer. Voortaan wordt in Vlaanderen één tarief van 7% gehanteerd. Daarnaast zijn er bijkomende gunstmaatregelen voorzien voor bescheiden woningen. Er zijn evenwel tal van voorwaarden aan verbonden om van dit nieuwe tarief en de bijkomende gunstmaatregelen te kunnen genieten. PC Advocaten zet de belangrijkste wijzigingen even op een rij.

          Nieuw tarief van 7%

Bij de aankoop van een woning zijn er registratierechten verschuldigd op de aankoopprijs. Hoeveel deze rechten bedragen, werd vroeger afhankelijk gesteld van het kadastraal inkomen (K.I.) van de woning, het zogenaamd klein beschrijf (5%) en het groot beschrijf (10%). Als een woning een niet-geïndexeerd K.I. had gelijk aan of minder dan 745 EUR, dan kwam men in aanmerking voor het gunsttarief van 5%. Zo niet, betaalde men 10% registratierechten. In sommige gevallen gold een andere waarde / hoger bedrag als criterium (naargelang het aantal kinderen van de koper).

Anno 2018 is het K.I. echter niet altijd representatief om de werkelijke waarde van de woning weer te geven, hetgeen soms tot onbillijke situaties leidde. Daarmee wordt nu komaf gemaakt. De Vlaamse overheid heeft het (gunst)tarief inmiddels standaard vastgelegd op 7%, ongeacht het kadastraal inkomen.

          Voorwaarden

Om het gunsttarief van 7% te kunnen vragen (het algemene tarief voor registratierechten is immers nog steeds 10%!), moeten een aantal voorwaarden vervuld zijn:

  • Enkel natuurlijke personen kunnen van het gunsttarief genieten (geen vennootschappen of rechtspersonen). Het moet gaan om een zuivere aankoop, waarbij de koper de volle eigendom verwerft van de woning om er zijn hoofdverblijfplaats te vestigen. Het gunsttarief geldt niet voor bouwgrond. De koper dient zijn domicilie te plaatsen op het adres van de aangekochte woning binnen de 2 jaar na het verlijden van de authentieke akte.
  • De koper mag bovendien op het moment van het verlijden van de authentieke akte niet voor de geheelheid volle eigenaar zijn van een andere woning of bouwgrond. Voor personen die hun woning verkopen voor de aankoop van een nieuwe woning, doch de verkoop van de oude woning pas plaatsvindt na de aankoop van de nieuwe woning, zijn er weliswaar bijzondere regels van toepassing, zodat ook zij de kans krijgen om van het gunstregime te genieten.

          Ingrijpende energetische renovatie

De Vlaamse overheid heeft bovendien een bijkomende verlaging voorzien van het tarief voor personen die aan de aangekochte woning een ingrijpende energetische renovatie willen uitvoeren. In dat geval zal de koper in aanmerking komen voor een gunsttarief van 6%, mits naleving van een aantal wettelijke voorwaarden. Bovendien zal de koper zijn domicilie pas moeten plaatsen op het adres van de woning binnen de 5 jaar na het verlijden van de authentieke akte.

          Bijkomende rechtenvermindering voor bescheiden woningen

Voor bescheiden woningen heeft deze nieuwe maatregel op het eerste zicht een negatief gevolg. Waar men voorheen in aanmerking kwamen voor het tarief van 5% (het klein beschrijf), zou men nu 7% (of 6%) registratierechten moeten betalen. Ook dit heeft de Vlaamse overheid willen ondervangen door te voorzien in bijkomende gunstmaatregelen.

Als de aankoopprijs (+ lasten) voor de woning niet hoger is dan 200.000 EUR, dan zal men een bijkomende vermindering van de registratierechten genieten van 5.600 EUR. Indien men in aanmerking komt voor het tarief van 6% (ingrijpende energetische renovatie), dan bedraagt de vermindering 4.800 EUR.

Voor woningen die zijn gelegen in de kernsteden en in de Vlaamse rand rond Brussel, geldt het bedrag van 220.000 EUR (in plaats van 200.000 EUR) als grens om van dit bijkomende voordeel te kunnen genieten:

  • De kernsteden zijn: Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde.
  • De gemeenten van de Vlaamse Rand rond Brussel zijn: Affligem, Asse, Beersel, Bertem, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kortenberg, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Tervuren Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem en Zemst.

          Inwerkingtreding

De wijzigingen zijn van toepassing op verkoopovereenkomsten die zijn afgesloten vanaf 1 juni 2018. Verkoopovereenkomsten die vóór deze datum werden afgesloten, vallen nog steeds onder het oude regime.

Deel dit op